INVENTERING

Just nu är det inte mycket mer än inventering på agendan. I morgon bitti vid 7 kör vi sista rycket och än är det lång väg kvar.

I helgen har vi haft barnkalas och grillat med min bäste vän Johnny. Härligt med några lediga dagar!

Kram

Allmänt | | Kommentera |

2013-04-27

 
 
De måleriska porträtten, det dramatiska anslaget och den unika färgsättningen är kännetecken för Vee Speers verk. I The Birthday Party möter vi hennes teatrala fotografier av utklädda barn, ofta med mask, på väg till ett imaginärt födelsedagskalas. Speers fick idén till projektet under sin dotters födelsedagsfest och ser utställningen som delvis självbiografisk med minnen från sin egen uppväxt i Australien. Hon beskriver med sina porträtt en tidlös tillvaro där det samtidigt finns en känsla av både lekfullhet och hot. Enligt Speers speglar barnen i sina lekar roller tillhörande den vuxna världen; rollen som far, som mor eller en soldat på väg ut i strid.
Många av barnen i Speers värld håller i symboliska objekt som vägleder oss in i deras fantasivärld. Till exempel, i ett fotografi fångas betraktaren av den olyckliga blicken från en ung flicka, klädd som en sjuksköterska. I händerna håller hon sin trasiga docka. En ung pojke i soldathjälm greppar om sitt gevär. En Caravaggiolik pojke med lockigt hår visar graciöst upp en vit klänning med ena axelbandet slarvigt nedhasat från axeln.
Presenterar barnen genom sin lekfullhet en okänd framtid? Är Speers verk en kommentar på de könsroller som serveras oss tidigt i vår uppväxt? Eller bjuder hon in betraktaren till att komplettera hennes narrativ med våra egna erfarenheter och associationer? Speers skänker oss fler frågor än svar i The Birthday Party. Denna fängslande blick in i barnens lek påminner oss om vår egen ungdoms äventyr. The Birthday Partyär också en påminnelse om vår kollektiva erfarenhet av makt och krig och vårt aldrig sinande behov av att fly in i fantasins värld.

 

Vee Speers studerade konst och fotografi på QCA i Brisbane innan hon började arbeta som stillbildsfotograf för ABC Television i Sydney på åttiotalet. Efter flytten till Paris 1990 började hon ställa ut egna konstprojekt och fångade besökarnas intresse med sin dramatiska känsla och unika färgsättning. Speers stora genombrott kom 2005 med projektet Bordello, inspirerad av 1920-talets dekadenta Pariskvarter runt Rue St. Denis med dess nattliv och färgstarka personligheter. Utställningen blev en succé och turnerade världen över. The Birthday Party är Speers senaste projekt. Hennes verk har tidigare publicerats på framsidan av Photo International, Images Magazine, The British Journal of Photography och The Sunday Times UK med flera.

 
Dessa bilder är väldigt fascinerande.
Jag tycker om dem samtidigt som de nästan ger mig en obehaglig känsla.
Favoriterna är de två översta bilderna.
Allmänt | | Kommentera |

BUTTERFLY- FRIHET

 
 
I hela mitt liv har jag försökt att följa mina drömmar och aldrig ge upp hoppet.
Fjärilen är en symbol för nytt liv och frihet.
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp